Yurtdışındaki Takımlarda Oynamış Başarılı Türk Sporcular

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi” Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim” ilkesinde hareket eden yurtdışındaki takımlarda oynamış başarılı Türk sporcular bizler için büyük gurur kaynağı olmuşlardır. Sporcularımızın bu başarıları bizleri her daim gururlandırmış ve onurlandırmıştır.

Türkler olarak spora ve sporcuya büyük önem veren bir halkız. Hatta ata sporu dediğimiz birçok spor dalı vardır dünyaya yaydığımız. Bu nedenledir ki yurtdışında oynamış Türk sporcular bizim spor anlayışımızı, spora verdiğimiz önem ve değeri diğer ülkelerde de aynı değer ve önem ile taşımış ve taşımaktadır.

Vatanın kurulması ve Cumhuriyetin ilanı ister istemez ülkenin ekonomik ve ruhsal çöküntülere girmesine neden olmuştur. Zor şartlarda var olma mücadelesi vermiş bir ülke olmamız nedeniyle spor ve sanat alanlarında eldeki kısıtlı imkanlarla başarılar elde etmeye çalıştık.  Yurtdışında oynamış Türk sporcular bu haklı mücadelenin eserleridir. Kendini ispatlamış başarılı sporcularımız ülkemizi en iyi dereceler ile bizleri yurtdışında temsil etmiş ve temsil etmeye de devam etmektedir.

Özellikle altını çizmemiz gereken bir nokta var ki savaştan çıkmış bir millet olarak spor dallarında geçen yıllar içinde büyük adımlar attık. Ata sporları olan cirit atma, okçuluk, güreş gibi sporlarda başarı olduğu gibi zamanla fazla ekipman gerektirmeyen ve herkesin de rahatlıkla izleyip takip edebileceği spor alanlarında da çalışmalara başlamıştır. Özellikle futbol bu anlamda ilk akla gelen ve toplumun her kesimine hitap eden bir spor branşı olmuştur.

Spor aktiviteleri çocuk ve gençlerin beden ve beyin gelişimleri için çok önemlidir. İlkokuldan başlayarak tüm hayatı boyunca ihtiyacı olan beden hareketlerini az çok öğrenmişizdir. Çocuklarımızın beden ve ruh sağlığının iyi olması için herhangi bir spor dalıyla uğraşması yeni çağ ebeveynlerinin en önem verdiği konular arasında olmaya başlamıştır.

Futbol kolay ulaşılabilen spor dalı olmasının yanı sıra şimdiki zamanda artık çocuklar ve gençler salon sporlarına da büyük ilgi göstermekte ve teşvik edilmektedir. Bu nedenle artık yurtdışında oynamış Türk sporcular kafilesine daha birçok spor dalında da sporcular yetiştirebiliyoruz. Örneğin basketbol, tenis, yüzme, taekwondo, karate, yüzme, jimnastik ve daha birçok spor dalı sayılabilir.

Peki bahsettiğimiz bizim milli gururumuz olan Türk sporcular kimlerdir? Gelin kısaca ilk akla gelenleri şöyle bir hatırlayalım;

Bekir Refet TEKER

Türk spor tarihinde yurtdışında oynamış Türk sporcular listesinin ilk futbolcusudur. “ Bombacı Bekir” lakabı ile ün salmış olan Bekir Refet Teker’in profesyonel spor kariyeri 1915 yılında Fenerbahçe spor kulübünde oynayarak başlamıştır. 1921 yılında o dönemde top koşturduğu İttihatspor Spor Kulübü’ nden Almanya’da Alman Karlsruher FC' ye transfer olarak bir ilk gerçekleştirmiştir.

Lefter KÜÇÜKANDONYALİS

1925 İstanbul doğumlu Lefter Küçükandonyadis Rum asıllı bir Türk vatandaşıdır. Özellikle Türk futbol tarihinde hatta Fenerbahçe Spor Kulübünün takım marşında dahi adı geçen sembol oyuncudur. 1951 yılında yurtdışında oynamış Türk sporcular kafilesinde olan sporcu olarak İtalya’nın futbol spor kulübü Fiorentina'ya transfer olmuştur. Türk Milli takımında da uzun zaman terleyen sporcu daha sonra da AEK Atine ve Nice Spor Kulüplerine transfer olmuş, başarıları ile uzun yıllar adından bahsettirmiştir.

Can BARTU

Türk ve Dünya spor tarihine ilginç başarıları ile imza atmış bir yıldızdır Can Bartu. Türkiye’nin Milli Takım formasını hem basketbol hem de futbolda taşıyan tek sporcudur. Yurtdışında oynamış Türk sporcular içinde en dikkat çekici sporcularından biridir. Fenerbahçe Spor Kulübünde hem futbol hem basketbol forması yiyerek spor hayatını sürdürmüştür.

Sporda ilginç olarak aynı gün Galatasaray takımı ile oynanan basketbol karşılaşmasında 28 sayı atmış devamında Dolmabahçe’de oynanan futbol müsabakasında da bir gol atarak aynı gün içinde iki farklı spor dalında başarı sağlamıştır. 1962 senesinde önce Venezia daha sonrasında da Lazio ve Fiorentina Spor Kulüplerine transfer olmuştur.

Tugay KERİMOĞLU

Galatasaray Spor Kulübü’nün başarılı futbolcusu 1999 – 2000 yılları sezonunda devre arasında Glasgow Rangers formasını giymiştir. O dönemde ve bu spor branşı için ileri bir yaş olan 30 yaşında olmasına karşın 9 yıl başarılı bir spor performansı göstermiştir. Jübilesini ile yine bir yurtdışı takımı olan Premier Lig takımlarından Blackburn Rovers’ ta yapmıştır. Avrupa'da top koşturduğu dönemde İskoçya Ligi Şampiyonluğu ve FA Cup kazanılmasında ve Dünya Kupası 3'üncülüğü yaşadığımız kadrolarda yer almış başarılı bir sporcudur.

Emre BELÖZOĞLU

Galatasaray Futbol Kulübü’nün alt kadrosunda yetişmiş olan sporcu UEFA Kupası’nın kazanılmasından sonra 2001 yılında yurtdışında oynamış Türk sporcular içinde çok iyi futbol kulüplerine transfer olmuş nadide sporculardan biridir. Önce Inter daha sonra Newcastle United'ta ve Atletico Madrid’te başarılı çalışmalar yapmıştır. Türk Milli Takımı’nın en başarılı sporcuları arasında olan Emre Belözoğlu spor kariyerinde Türk Milli Takımı’mızın Dünya ve Avrupa Şampiyonası üçüncülüğünü de yaşamıştır. Ayrıca Avrupa’da oynadığı takımların başarıları ile de Atletico ile ikinci defa UEFA Süper Kupası, Newcastle United ile UEFA Intertoto Kupası ve Serie A şampiyonluğu ayrıca da İtalya Kupası' da kazanmıştır.

Nihat KAHVECİ

Beşiktaş Spor Kulübü’nde top koşturan oyuncu yurtdışında oynamış Türk sporcular içinde İspanya’ya transfer olan futbolcumuzdur. Nihat Kahveci, bu ülkede Real Sociedad ve Villarreal formalarını giymiştir. Nihat bu her iki takımda da La Liga ikinciliği yaşamıştır. Türk Milli Takımı’mız da ise Dünya Kupası, Konfederasyon Kupası ve Avrupa Şampiyonası üçüncülüğü yaşamıştır.

Arda TURAN

Galatasaray Futbol Kulübü’nün altyapısında yetişen Arda TURAN 2011 yılında Atletice Madrid’e transfe rolmüş başarılı bir futbolcumuzdur. Arda TURAN Atletico Madrid’de  UEFA Kupası, UEFA Süper Kupası ve La Liga zaferi yaşamıştır.

Cedi Osman

1995 yılında Makedonya’da doğmuş olan Cedi Osman yurtdışında oynamış Türk sporcular içinde  basketbol branşında başarılı olmuş kıymetli sporcularımızdan biridir. NBA’de Cleveland Cavaliers takımında forma giymektedir.

Hakan ÇALHANOĞLU

1994 Almanya doğumlu aslen Bayburtlu olan Hakan Çalhanoğlu 2017 yılında İtalya’da büyük takım ünvanına sahip  Milan Spor Kulübüne transfer olmuştur. Yurtdışında oynamış Türk sporcular içinde özellikle Alman Bild Gazetesinin haberine göre Almanya futbol ligleri tarihi içinde en iyi 19 frikik atan oyuncudan biri olarak bahsedilmektedir.

Hidayet TÜRKOĞLU

1979 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş olan Hidayet Türkoğlu halen Türk Basketbol Federasyonu’nda başkanlığı yapmakta olan yurtdışında oynamış Türk sporcular listesinde basketbol alanında başarılı isimler arasındadır. Türkiye’de Efes Pilsen takımında oynarken Sacramento Kings’ e transfer olarak yurtdışına açılmıştır.

Mehmet OKUR

14 yaşında basketbol sporuna başlamış olmasına karşın üstün başarısıyla dikkat çekmiştir. Birçok takımda forma giyen sporcu 2001 yılında NBA seçmelerinde Detroit Pistons takımı tarafından 2. Turda 38 . sırada seçilmiştir. 2002 yılında sözleşme imzalayarak NBA kariyerine başlamıştır. Detroit Pistons takımı ile NBA şampiyonluğu yaşayan Mehmet OKUR böylece dünyanın en önemli basketbol liginin şampiyonluk unvanın da olan ilk ve tek Türk oyuncu unvanını elde etmiştir.

Mesut ÖZİL

1988 Türk asıllı Almanya doğumlu futbolcudur.9 yıl boyunca Alman Milli Takım’da forma giymiştir. Şimdi Süper Lig’de Fenerbahçe Futbol Kulübü’nde futbol oynamaktadır. Futbol tarihinde Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, Premier Lig,La Liga ve Bundesliga ‘ da asist kralı olan tek oyuncudur. Avrupa’da en başarılı Türk futbolcu dersek yanlış söylememiş oluruz.